W.I.M. naar congres over zelf roosteren

IKEA gaat starten met WeSchedule: zelf roosteren door de medewerkers. De W.I.M. wil graag goed weten wat WeSchedule betekent en wat de gevolgen zijn van zelf roosteren. Hoe moeten we ons daarop voorbereiden en hoe krijgen we een ideaal rooster? Daarom ging de W.I.M naar een congres in Doorn over zelf roosteren. We begrepen al snel dat succesvol zelf roosteren alleen kan als iedereen meedoet.
Tijdens het congres was er een gesprek tussen een specialist over medezeggenschap, een personeelsvertegenwoordiger, en een medewerker van een bedrijf dat al met zelf roosteren werkt. In dit gesprek werd duidelijk dat mensen verschillende belangen hebben. Denk hierbij aan een goede balans in werk en privé, flexibiliteit en een optimale inzet van medewerkers.
Daarna waren er workshops. Onder andere over het gedrag van medewerkers tijdens de verschillende onderdelen van het zelf roosteren, over de invloed van techniek op ons gedrag, en over hoe zelf roosteren ons gedrag verandert.

Een goede voorbereiding op WeSchedule is belangrijk. Dat betekent dat vanaf het begin de medewerkers, de vakbonden en de medezeggenschapsraad moeten meedoen. En dat de medewerkers goed weten wat de invloed is van hun eigen gedrag op het rooster. Zelf roosteren is daarom een gedeelde verantwoordelijkheid: met WeSchedule kunnen we samen een goed en werkbaar rooster maken.

 

Herinnering: teruggave vakbondscontributie

Een deel van je contributie kun je terugkrijgen via IKEA. Dat gaat door de contributiekosten te verrekenen met je bruto loon. Dit geldt voor alle betalende W.I.M. leden. Of je nu vanaf januari lid bent of pas later dit jaar lid bent geworden. Je moet dit zelf regelen.

Voorheen kon je via de W.I.M. automatisch een deel van je contributie terugvragen. Helaas kan dat dit jaar niet. Nu moet je een aanvraag voor de teruggave indienen bij de P&C afdeling van je vestiging. Vul het formulier ’teruggave vakbondscontributie 2022-2023′ in en lever deze in bij de afdeling P&C. Neem ook de factuur 2022/2023 van ClubCollect mee of een kopie bankafschrift met daarop de betaling.

Let op: als je niets doet, krijg je geen geld terug. Loop de teruggave niet mis. In de vorige nieuwsbrief stond dat je dit voor 1 december moet regelen. Maar IKEA vraagt om je aanvraag vóór 25 november te doen. Want alles moet met de hand worden ingevoerd (en dat kost extra tijd). Vul je aanvraag voor de teruggave vakbondscontributie in vóór 25 november 2023. Heb je vragen? Stuur een e-mail naar info@wiminfo.nl

 

Voorstellen Caroline Heijman

Caroline Heijman is sinds 1 oktober officieel werkzaam als bestuurslid voor de W.I.M. voor onze vestiging in Groningen. Hieronder stelt zij zich kort aan jullie voor: Mijn naam is Caroline Heijman, en in de ruim 26 jaar die ik al bij IKEA Groningen op de afdeling klantenservice werk heb ik mij altijd ingezet voor alle medewerkers bij IKEA.
Na jarenlang in de Ondernemingsraad te hebben gezeten ben ik sinds begin dit jaar als ambassadeur voor de W.I.M. bij IKEA Groningen begonnen, en per 1 oktober mag ik deel uitmaken van het algemeen bestuur van onze eigen, interne vakbond, de W.I.M.!
Het is vrij uniek voor een bedrijf om een eigen vakbond te hebben en ik ben dan ook trots dat ik hier deel van uit mag maken. Het mooie hiervan is dat we als bestuursleden gewoon ook op de vloer staan, dat we weten wat er speelt en ook waar behoefte aan is. Deze input proberen we in onderhandelingen met IKEA te vertalen in een goede cao voor ons allemaal. Dat is echter niet het enige wat we doen. Ook kunnen we bemiddelen, mocht er een situatie ontstaan tussen jou en IKEA  waar verschil van inzicht is over arbeidsgerelateerde zaken. Uiteraard kun je me vaak vinden in IKEA Groningen, maar we bezoeken ook de andere vestigingen regelmatig.
Zoek me op als je een vraag hebt over de cao of als je je afvraagt wat je rechten en plichten nu eigenlijk zijn als werknemer. Heb je een dringende vraag? Stuur me een whatsapp op 0653320795, of stuur een mail naar caroline@wiminfo.nl.
En als er een principeakkoord is bereikt over de nieuwe cao vergeet dan vooral niet om te stemmen!