Periodiek overleg IKEA

Afgelopen dinsdag was er periodiek overleg met IKEA. We spraken over hoe de cao-onderhandelingen vorig jaar gingen. Bijvoorbeeld over de voorbereidingen van ‘grote onderwerpen’. Dat zijn onderwerpen of problemen die we graag met IKEA willen bespreken tijdens de onderhandelingen, maar die veel voorbereiding en rekenwerk nodig hebben om tot afspraken te komen. Daarom hebben we met elkaar afgesproken dat het belangrijk is om, niet alleen tijdens de onderhandelingen, maar ook in werkgroepen of tijdens het periodiek overleg hierover met elkaar te praten. Zo zijn we beter voorbereid tijdens de cao-onderhandelingen.

Zoals altijd tijdens het periodiek overleg ging het ook over het ziekteverzuim, de verloopcijfers en de openstaande vacatures. De verzuimcijfers zijn wat hoger dan de vorige weken: de winterdip! Dat hebben jullie vast ook al gemerkt: meer zieke collega’s. De cijfers zijn wel lager dan de vorige winter, en in het algemeen wordt het ziekteverzuim minder.
Ook het aantal vacatures daalt. Elke maand zijn er meer nieuwe collega’s dan dat er collega’s vertrekken. Fijn! Zo komen we langzaam weer op een goede bezetting in de vestigingen. Maar we moeten er ook goed voor zorgen dat medewerkers bij IKEA willen blijven werken.

Tijdens het periodiek overleg geeft de W.I.M. ook door waar jullie last van hebben bij het werk. Of andere signalen. Zoals:

  • In sommige winkels is het erg koud, vooral rondom het zelfbedieningsmagazijn, de klantenservice en het laad/los gebied. Als het buiten kouder wordt, is het moeilijk om de winkel warm genoeg te houden. IKEA herkent dit en zoekt naar oplossingen. Jullie kunnen in de kleding webshop thermokleding kopen. Heb je geen credits meer? Overleg dan met de P&C afdeling van je winkel.
  • Niet iedereen is blij met de werkschoenen. IKEA zegt regelmatig te praten met de leverancier. Ook is kort geleden het assortiment aangepast en zijn er nu lichtere schoenen te krijgen. IKEA wil ook meer informatie geven over de verschillende schoenen, zodat je beter kunt kiezen welke schoen bij je past.
  • Hoe gaat het met de bruto-netto regeling voor een sport-abonnement? Van deze nieuwe regeling hebben zo’n 365 mensen bij IKEA Nederland gebruik gemaakt. Wat zijn jullie ervaringen en wil je ze met ons delen? Misschien heb je een reden om de regeling juist niet te gebruiken. Dat horen we ook graag. Stuur ons een mail naar info@wiminfo.nl of een berichtje naar 06-31745753. Met jullie input kunnen we tijdens de volgende onderhandelingen de regeling misschien aanpassen en verbeteren.

Bovenwettelijke verlofuren uitbetalen

Elk jaar krijg je van IKEA bovenwettelijke verlofuren. Deze uren kun je gebruiken om extra vakantie op te nemen, maar je kunt de uren ook laten uitbetalen. Uitbetalen kan jaarlijks, in februari of augustus. IKEA noemt dit: ‘vakantieverlof verkopen’. Tot en met eind januari kun je de uitbetaling voor de maand februari regelen via de My Reward portal.

Nieuw bestuurslid: Willeke Mulder

Op 1 januari 2024 startte ons nieuwe bestuurslid Willeke Mulder, voor de vestiging Zwolle. We zijn blij dat we voor het eerst een bestuurslid in deze vestiging hebben! Willeke stelt zich kort aan jullie voor:

 

Een bestuurslid in IKEA Zwolle! 

Vanaf 1 januari ben ik, Willeke Mulder, begonnen als bestuurslid voor de Werknemersvereniging IKEA Medewerkers In Zwolle. Vanaf nu heeft Zwolle dus haar eigen bestuurslid. Sinds de opening van IKEA Zwolle, 9 jaar geleden,  ben ik werkzaam op de Markethall op verschillende afdelingen, momenteel op de afdeling decoratie. Ik vind het belangrijk om de ogen en oren van mijn collega’s te zijn. Luisteren naar hulpvragen en samen kijken naar oplossingen is iets wat ik interessant vind. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik zichtbaar ben in de winkel, zodat mijn collega’s mij makkelijk weten te vinden. Eerlijk, toegankelijk en open zijn, zijn mijn speerpunten. Heb je vragen over de CAO of andere werkgerelateerde zaken, zoek mij gerust op. Ik vind het super leuk om onderdeel te zijn van het W.I.M. team.