Nieuwe cao-onderhandelaar stelt zich voor: Fedde Monsma

Samen met het W.I.M.-bestuur doe ik de komende cao-onderhandelingen met IKEA. En daar heb ik zin in; wat een mooie opdracht om voor de IKEA-medewerkers aan de slag te gaan!

Als cao-onderhandelaar bij het CNV heb ik ruim 13 jaar ervaring in de detailhandel. Daar heb ik cao’s gedaan bij onder andere Ahold, Hema en V&D en voor grote sectoren zoals supermarkten, de mode- en sport-cao en de cao Wonen. Daarnaast ben ik bestuurder geweest in verschillende pensioenfondsen, ook een handige ervaring voor de cao-onderhandelingen. Na mijn vakbondsperiode werkte ik ruim 4 jaar bij de werkgeversorganisatie in de Sport en bij BOVAG als eerste cao-onderhandelaar.

Ik ben goed bekend met de arbeidsmarkt en het blijft een uitdaging om voor de medewerkers en de bedrijven de zaken goed te regelen. Zeker in deze tijd van corona. Door mijn ervaring bij zowel de vakbond als bij werkgeversorganisaties heb ik veel inzichten en kennis die me als onderhandelaar goed van pas komen.

Als zelfstandig adviseur werk ik ook af en toe voor mooie organisaties, zoals nu voor de W.I.M. Ik schrijf met regelmaat voor bladen over de arbeidsmarkt en word soms gevraagd om een toelichting te geven op arbeidsmarktontwikkelingen. In 2017 kwam mijn boek uit over de toekomst van de arbeidsmarkt; mijn mooiste moment kwam toen ik met minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de ideeën in mijn boek mocht praten. Nu moet hij er alleen nog naar luisteren!

Ik woon in Hoofddorp met mijn vriendin en onze drie kinderen, drie tieners. Hoewel onderhandelen mijn vak is, leg ik het thuis af en toe af tegen de jeugd… Iedere dinsdagavond speel ik met mijn band, ik ben drummer. Heerlijk om even je hoofd leeg te maken op een stevig rocknummer!

Tot slot, de komende cao-onderhandelingen zijn anders dan anders. De corona-crisis laat zijn sporen na. Echter, samen met het W.I.M.-bestuur vertrouw ik er op dat we een mooi resultaat voor de medewerkers bereiken, ik zal daar mijn best voor doen.

Eerste bestuursvergadering

De zomervakantie is weer voorbij. Afgelopen dinsdag 25 augustus kwam het bestuur van de W.I.M. voor het eerst fysiek bij elkaar om te vergaderen. Uiteraard waren de aankomende onderhandelingen onderwerp van gesprek. We hebben samen met Fedde onze voorstellen en mandaat besproken. Hopelijk kunnen we snel met de sociale partners gaan onderhandelen over de nieuwe cao.