FAQ – veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over onder andere lidmaatschap, rechtshulp, ziekte en cao. Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Neem gerust contact op met een van onze medewerkers.

Lidmaatschap

Hoe word ik lid?

We willen een lidmaatschap van de vakbond voor iedereen mogelijk maken. Daarom houden we de kosten laag. Je bent al lid voor slechts
€ 3,50 per maand (€ 42,- per jaar). Heb je een tijdelijk of KoZa contract (t/m 12 uur)? Dan krijg je zelfs je eerste jaar lidmaatschap gratis* Meld je nu aan »

*Mits je het aansluitende contributiejaar lid blijft.

Wat kost een lidmaatschap?

We willen een lidmaatschap van de vakbond voor iedereen mogelijk maken. Daarom houden we de kosten laag. Je bent al lid voor slechts € 3,50 per maand (€ 42,- per jaar). Meld je nu aan »

Hoe betaal ik contributie?

Voor de contributie werkt de W.I.M. met ClubCollect. Na je aanmelding stuurt ClubCollect een betalingsverzoek via e-mail. Betalen kan per jaar of per kwartaal.

Belastingvoordeel contributie?

Een maal per jaar kun je in aanmerking komen voor het belastingvoordeel op je contributie. De W.I.M. houdt je middels de nieuwsbrieven op de hoogte wanneer dat is en wat je hier voor moet doen.

Hoe kan ik mijn gegevens wijzigen?

Geef wijzigingen door aan onze ambtelijk secretaris via info@wiminfo.nl of ons contactformulier.

Lidmaatschap opzeggen?

Je lidmaatschap opzeggen kan alleen schriftelijk, met een opzegtermijn van 1 maand. Stuur een mail naar info@wiminfo.nl onder vermelding van je naam en personeelsnummer. 

Veelgestelde vragen WIM
Rechtshulp WIM

Rechtshulp

Nu hulp nodig, maar geen lid?

Meld je snel aan. Zodra je lidmaatschap bevestigd is, kun je direct bij ons terecht met je vragen. Voor juridisch advies en ondersteuning moet je drie maanden lid zijn. Meld je nu aan »

Er dreigt een conflict, en nu?

De W.I.M. heeft voor jou altijd één aanspreekpunt. Ontstaat er een conflict of zit je al in de problemen? Schakel zo snel mogelijk een van onze bemiddelaars in: Gunter de Schepper of Erik Hauer.

Als ik nu lid word, heb ik dan meteen recht op hulp?

Direct nadat je lidmaatschap bevestigd is, kun je bij ons terecht met je vragen. Op juridisch advies en ondersteuning heb je recht na drie maanden lidmaatschap.

Werkt de W.I.M. samen met een advocatenkantoor?

Ja, de W.I.M. werkt nauw samen met De Voort Advocaten in Tilburg.

Wanneer is het verstandig om juridische bijstand in te schakelen?

Hoe leuk je het ook hebt op je werk, in iedere organisatie kunnen er conflicten ontstaan. Mocht dit het geval zijn, dan raden wij je aan om altijd eerst in gesprek te gaan met je leidinggevende (of de leidinggevende daarboven), HR-manager of storemanager. Schakel ook direct onze bemiddelaars in: Gunter de Schepper of Erik Hauer.

Wie zijn de bemiddelaars van de W.I.M.?

De W.I.M. heeft twee bemiddelaars: Gunter de Schepper en Erik Hauer. Allebei de bestuursleden zijn gecertificeerd in arbeidsrecht.

Geeft de W.I.M. bij arbeidsconflicten ook juridische bijstand?

Ja, maar in eerste instantie zullen we altijd proberen een conflict intern op te lossen, hierbij helpen onze bemiddelaars. Mocht het niet lukken op deze manier het conflict op te lossen, dan kunnen wij onze juridische adviseurs inschakelen.

Ziekte

Kan ik ontslag nemen of akkoord gaan met een VSO tijdens ziekte?

Het is niet verstandig om tijdens ziekte akkoord te gaan met ontslag, zelf ontslag te nemen of aan ontslag mee te werken. Als je dat wel doet vervallen je rechten op een ziektewetuitkering van het UWV.

Hoe lang wordt mijn loon bij ziekte doorbetaald?

IKEA betaalt loon maximaal twee jaar (104 weken) door zolang je dienstverband nog loopt. Loopt je contract af terwijl je nog ziek bent? Dat kun je vanaf dat moment een ziektewetuitkering krijgen via het UWV.

Bouw ik vakantiedagen op tijdens ziekte?

Ja, zieke werknemers hebben recht op evenveel vakantiedagen als niet zieke werknemers. Dit geldt alleen voor het wettelijke verlof. Daar staat wel tegenover dat een zieke werknemer die op vakantie gaat vakantieverlof moet opnemen.

Ziekte WIM
Veelgestelde vragen CAO WIM

Collectieve Arbeidsovereenkomst

Kan ik een cao-boekje krijgen?

Een cao-boekje kun je hier downloaden of ophalen bij de HR-afdeling in jouw vestiging.

Mijn werkgever houdt zich niet aan de cao, wat moet ik doen?

Neem direct contact op met de W.I.M. via ons contactformulier.

Wanneer is er reden voor ontslag op staande voet?

Voor ontslag op staande voet moet er sprake zijn van een dringende reden. Denk hierbij aan diefstal, fraude, ongewenste intimiteiten, openlijke geweldpleging, hardnekkige werkweigering en ongeoorloofde afwezigheid. Word je zomaar onterecht ontslagen? Neem contact op met een van onze bemiddelaars.

Wij maken IKEA

WIM bemiddeling

Bemiddeling

Gecertificeerde bemiddelaars van de W.I.M. staan altijd voor je klaar met hun uitgebreide kennis over arbeidsvoorwaarden.
Lees meer »

Misstanden WIM

Misstanden

Loop je ergens tegenaan in je werk of dreigt er een conflict? Neem dan contact met ons op! We zijn er voor jou en helpen je graag op weg.
Lees meer »

CAO

CAO

W.I.M.-leden bepalen het uitgangspunt voor de cao-onderhandelingen en hebben een duidelijke stem in proces.
Lees meer »

Lid worden van de WIM

Nog geen lid?

De W.I.M. verbetert jouw positie: samen sta je sterker. Achter de schermen verbeteren we jouw arbeidsvoorwaarden.
Word NU lid
€ 3,50 per maand