Alles over de W.I.M.

Opgericht in 1992

De W.I.M. (voluit Werknemersvereniging IKEA Medewerkers) is opgericht op 14 juni 1992. Sindsdien is er natuurlijk heel veel gebeurd op arbeidsvoorwaardelijk gebied, maar ook op het gebied van ontwikkeling en kennis van de W.I.M.-bestuursleden. IKEA is géén lid van de bedrijfstak wonen, zoals veel andere detailhandelsbedrijven. Een stukje geschiedenis.

Geschiedenis

Tot april 1992 vonden er cao-onderhandelingen plaats tussen een afvaardiging van het management van IKEA en de ondernemingsraad (OR). Er werd destijds gesproken over arbeidsvoorwaarden. Echter, in mei 1992 besloot de toenmalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat de Collectieve Arbeidsovereenkomst (cao) voor de detailhandel in meubelen, woningtextiel en woninginrichters ook voor IKEA moest gaan gelden. In zijn brief stelde de minister dat de andere keuze was, dat IKEA en de medewerkers moesten kiezen voor “iets anders wat aanvaardbaar was”!

Geschiedenis WIM
Ondernemingsraad WIM

Ondernemingsraad

Een aantal OR-leden besloot diverse mogelijkheden te verkennen. Men koos voor een eigen vereniging, de Werknemersvereniging IKEA Medewerkers. Uit een raadpleging bleek dat 70% van de IKEA-medewerkers achter het idee van een eigen werknemersvereniging stond. Zo werd op 14 juni 1992 de Werknemersvereniging IKEA Medewerkers officieel bekrachtigd door een notaris.

Groei

Nadat ook het Managementteam van IKEA de W.I.M. als onderhandelingspartner erkend had, konden we van start met de voorbereidingen van de eerste IKEA-cao.

We zijn inmiddels vele jaren en mooie cao’s verder. IKEA expandeert en groeit en daarom blijft de W.I.M. meegroeien. De W.I.M. heeft nog steeds als doel om deze specifieke cao te verbeteren en te bewaken en te zorgen dat deze acceptabel is voor de meerderheid van de leden van de W.I.M.

Uitgangspunten

  • De W.I.M. streeft naar een optimale belangenbehartiging, voor zowel het individu als het collectief
  • De W.I.M. heeft oog voor wat er leeft binnen de samenleving op het gebied van maatschappelijke, sociale en economische ontwikkelingen
  • De W.I.M. heeft een duidelijke visie op de toekomst, en formuleert op basis daarvan een eigen beleid
  • Deze visie wordt bij elke gelegenheid naar voren gebracht, in het bijzonder tijdens onderhandelingen
  • De W.I.M. streeft ernaar bij iedere IKEA-medewerker bekend te zijn
  • De W.I.M. streeft naar een zo groot mogelijk aantal leden onder IKEA-medewerkers

Meer leden betekent…

  • Een breder draagvlak
  • Betere argumentatie door meer input
  • Onderbouwde onderhandelingen vanuit alle vestigingen
Uitgangspunten WIM
WIM bemiddeling

Bemiddeling

Gecertificeerde bemiddelaars van de W.I.M. staan altijd voor je klaar met hun uitgebreide kennis over arbeidsvoorwaarden.
Lees meer »

Misstanden WIM

Misstanden

Loop je ergens tegenaan in je werk of dreigt er een conflict? Neem dan contact met ons op! We zijn er voor jou en helpen je graag op weg.
Lees meer »

CAO

CAO

W.I.M.-leden bepalen het uitgangspunt voor de cao-onderhandelingen en hebben een duidelijke stem in proces.
Lees meer »

Lid worden van de WIM

Nog geen lid?

De W.I.M. verbetert jouw positie: samen sta je sterker. Achter de schermen verbeteren we jouw arbeidsvoorwaarden.
Word NU lid
€ 3,50 per maand